jueves, 29 de octubre de 2015

Història externa i interna



Història externa

Durant la primera meitat del segle II aC es conquereix l'nterior i l'oest de la península ibèrica, després de vèncer als lusitans. Més tard, la península va ser dividida en dues províncies; la Hispània Ulterior (sud i oest) i la Hispània Citerior (centre i est).

També es va conquerir la Macedònia d'Alexandre el Gran i posterior la zona de Grècia, que també es va dividir en dues procíncies: Macedònia al nord i Acaia al sud. 

Es va destruir la ciutat de Cartago a la Tercera Guerra Púnica i es va convertir el territori en la província romana d'Àfrica. 

Durant el segle I aC, Roma estén el seu Imperi fins al mar Negre, Síria, les illex de Xipre i Creta.A mitjans del segle, Juli Cèsar conquereix la zona de les Gal·lies.

Història interna

Octavi August inicia un sistema polític que és conegut amb el nom de Principat, perquè ell tenia el títol de princeps. En teoria, la república continuava vigent tot i que ell tenia el poder de totes les institucions de l'Estat. 
Va aconseguir aquest poder gràcies al exèrcit amb el que va derrotar a Marc Antoni. A partir d'aquest moment va començar a acumular honors fins que es va fer amb el màxim control. 

Els seus successors eren acceptats per l'exèrcit i en una cerimònia protocol·lària del Senat. 
Les antigues institucions republicanes van desaparèixer, juntament amb els comicis. Les magistratures van quedar reduïdes en una mena de títols nobiliaris.

Aquest període va crear nous càrrecs:

-Prefectes. Encarregats de l'administració de la capital de l'Imperi.
-Procuradors. Funcionaris al servei de l'Emperador.
-Caps de cancelleria. Encarregats de diferents ministeris, com el de justícia, administració de les províncies, afers extrangers, etc. 




















miércoles, 21 de octubre de 2015

Les magistratures romanes de la República.

Les magistratures romanes de la República

Les magistratures es repartien el poder executiu, civil i militar i l'administració de la ciutat de Roma. Hi han dos tipus de magistratures; les ordinàries (que eren operatives en temps de normalitat) i les extraordinàries (que es constituïen en estats d'excepció).

Entre les ordinàries n'hi havia quatre que s'encarregaven de les tasques del govern. Eren, de la més alta a la més baixa, les següents:

  
 -Els cònsols. Eren dos i l'autoritat suprema civil i militar (presidien el Senat, dirigien              l'exèrcit...)
 -Els pretors. També eren dos. Eren responsables de l'administració de la justícia. 
 -Els edils. Eren quatre, dos patricis i dos plebeus. S'encarregaven de l'administració de la ciutat.
   -Els qüestors. Al principi eren dos, però en temps de Cèsar passen a ser quatre. Tenien la tasca d'administrar els fons públics i el control de les despeses militars.

Aquestes quatre magistratures tenien un conjunt de característiques comunes: 

Anualitat. La durada  dels càrrecs era d'un any. Per això, hi havien eleccions cada any
Col·legialitat. Cada magistratura era exercida per dos o més col·legues.
Progressivitat. Havies de passar per tots els càrrecs per arribar adalt de tot. 

També hi havien magistratures executives:

Els censors. Eren dos i elegits entre els excònsols. Dirigien la revisió del cens dels cutadans cada cinc anys i controlaven els costums públics. 
Els tributs de la plebs. Eren deu. Defensaven la plebs contra els abusos. 

Les magistratures extraordinàries només eren escolliden en cas d'emergencia per la supervivència de la ciutat. Liderades per un dictador i el seu lloctinent, el mestre de la cavalleria. 

EL SENAT

Aquesta institució va ser el centre del poder polític en l'època de la República. 
Política exterior: decicions sobre guerres i signatures de pau, dentre altres.
Política interior: ratificació de les lleis, direcció i control dels magistrats, administració d'hisenda pública, etc.

El nombre de senadors es va fixar en 300 al principi de la República. Eren decidits cada cinc anys pels censors entre els membres de l'ordre senatorial (que abans havien ocupat alguna magistratura). 

ELS COMICIS:

Apart dels comicis curiats ( heureus de l'època monàrquica i reduïts a funcións protocol·làries) hi havia dues menes més:

Centuriats. En aquests comicis els ciutadans votaven, distribuits segons les riqueses, en cinc classes o nivells, cadascun dels quals estava dividit en un nombre determinat de seccions ocenturies (193 en total).

Tributs. Votaven distribuïts en tributs, segons el lloc de residència: quatre de urbanes i trenta-una de rurals. 

HISTÒRIA EXTERNA: DE L'URBS A L'ORBE

Durant el segle V i el segle III aC es van dur a terme moltes conquestes:
Es va començar per el centre d'Itàlia, que posteriorment  van produïrse més conquestes al nord.

Al segle III aC es va conquerir el sud d'Itàlia sobre els samnites i després contra les colònies gregues liderades pel rei Pirros.

Més endavant, van produïrse els enfrentaments contra els cartaginesos, les anomenades guerres púniques:

Primera Guerra Púnica: es va acabar amb l'expulsió dels cartaginesos de Sicília, que va ser la primera província del Imperi Romà

Segona Guerra Púnica: va coincidir l'atac dels cartaginesos a Sagunt (ciutat aliada dels romans) i l'invasió d'Anníbal d'Itàlia. LLavors, els romans van atacar als cartaginesos a Hispània en dos desembarcaments diferents, el primer a Empúries. Es van expulsar als cartaginesos i Annibal va perdre el seu territori guanyat perque va marxar a defendre Cartago. 

Com a resultat d'aquestes guerres, Roma va començar a construïr el seu Imperi a partir dels territoris que poseïen els cartaginesos. 













lunes, 5 de octubre de 2015

Història de Roma

Història de Roma

Es va fundar al segle VIII aC sota el poder del rei Ròmul. Van succeir-lo un seguit de reis fins arribar als Reis Etruscos, que després d'un temps els van expulsar, acabant així, amb l'època de la monarquia al segle VI aC.

Tot seguit va arribar l'època de la república, on Octavi August va ser reconegut com a primer emperador. El període de democratització va durar fins el segle III aC, donant lloc a l'època d'oligarquia que va acabar entre el segle II-I aC. 

L'època de l'Imperi va ser l'ultima ja que va durar des de l'any 27 aC fins l'any 476. Dins d'aquesta època s'hi distingeixen 2 períodes; el de l'Alt Imperi i el Baix Imperi. 

L'expansió:

L'Imperi romà va començar la seva expansió sotmeten la ciutat de Laci (Lazio), mes tard va dominar tota la península itàlica. Després va començar a conquerir els països de la costa mediterrània i això va donar lloc a les conquestes del centre d'Europa i l'Orient Mitjà.
Finalment, entre els segles III-V dC l'Imperi es va fragmentar per culpa dels pobles bàrbars fins arribar a la seva divisió i posterior caiguda.